top of page
Zoeken

Holi - Het feest voor een nieuw begin, liefde en vreugde!

Bijgewerkt op: 12 mrt.

Holi Phagwa, het festival van kleuren, staat symbool voor vreugde, dans en een groots feest, zoals we dat vaak zien in Bollywood films. Bij het schrijven over Holi Phagwa denk ik onmiddellijk aan de levendige beelden uit films zoals Mohabbatein, waar het nummer "SONI SONI" de feestvreugde perfect weergeeft. Het festival draait niet alleen om liefde, dans en muziek, maar viert ook de lente en het nieuwe jaar.


Naast liefde, vreugde en samenhorigheid, de hoofd ingrediënten in Bollywoodfilms, vieren we ook de lente en het nieuwe jaar. De lente symboliseert vernieuwing en bloei, wat we onbewust in ons dagelijks leven toepassen door bloemen te zaaien. In de winter heerst vaak saaiheid en duisternis, wat gunstig is voor stilte, innerlijke rust en ontspanning. Daarom wordt de lente groots gevierd, ook in andere culturen zoals bij Lunar New Year (ook bekend als Chinese Nieuwjaar), dat ook in de lente valt. Ik vind dit zelf wel mega confusing tegenover de Westerse Wereld, waar we massaal het nieuwe jaar op 1 januari vieren.


Voor mij is Holi Phagwa nauw verbonden met mijn eerste ervaring met Pani Puri. In 2010 reisde ik alleen naar New Delhi, India om mijn beste vriendin te verrassen voor haar verjaardag. Tijdens mijn verblijf, dat samenviel met Holi Phagwa, ontdekte ik de magie van Pani Puri te midden van feesten en kleurrijke vieringen. Mijn eerste ervaring met Pani Puri was meteen liefde op het eerste gezicht, tijdens een Holi Festival in India, maakte ik kennis met dit verrukkelijke gerecht. De kleurrijke explosie van smaken liet me vergeten of ik moest kauwen of gewoon drinken; het was een kwestie van GO WITH THE FLOW!Eerste keer Pani Puri proeven in Delhi, maart 2010.

Voor mij is Holi Phagwa nu verbonden met mijn eerste ontmoeting met Pani Puri dat gelijk staat aan vreugde, liefde, muziek, dans en een nieuw begin. Het is bijzonder om terug te denken aan die tijd, toen ik niet had verwacht dat Pani Puri ooit mijn business zou worden.. Dit laat zien hoe onverwachte ontmoetingen en smaakvolle ontdekkingen ons leven kunnen veranderen.


Als kind herinner ik me ook dat ik met mijn ouders meeging naar Holi Phagwa feesten in Rotterdam. Hoewel het anders was dan de vieringen in India, genoot ik altijd van het geklieder en het stoeien met poeder met familie en vrienden..


Dit jaar is extra bijzonder, want voor het eerst vier ik Holi Phagwa in Suriname met mijn familie. Het voegt een nieuw hoofdstuk toe aan mijn kleurrijke reis door de festiviteiten in alle drie landen die mijn identiteit vormen. Van Nederland het land waar ik ben geboren, naar Suriname, het geboorteland van mijn ouders, tot India, waar mijn roots liggen..


Wat betekent Holi voor jou, en hoe vier jij dit kleurrijke festival? Of deel gerust andere persoonlijke ervaringen of tradities die je associeert met Holi. Ik kijk uit naar jullie verhalen:

Subh Holi ofwel Gelukkig Nieuwjaar!

Dit is een vriendelijke groet om vreugde en positiviteit tijdens het festival te delen.


Holi - Het feest voor een nieuw begin, liefde en vreugde! Liefs,


Charischa Gayadien


FYI: Ik kom op TV!!! Maandag 25 maart om 17:30 ben ik te zien op tv in de Holi Special van het programma 'Iedereen Verlicht' op NPO2. Link >> https://ntr.nl/Iedereen-Verlicht/273 Mis het niet! 🌟 #IedereenVerlicht #HoliSpecial


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page